Sukan Yang Sudah Pupus Di Dunia

LARI 100KM BERPAGAR-
Corak pertandingannya sama dengan lari 100 meter berpagar. Sukan ini dahulunya amat popular di Uganda dan pernah dipertandingkan dalam Olimpik 1821 di Guantong, China. Kepupusan sukan ini adalah kerana peserta yang memasuki sukan ini akan mati pucuk serta mengalami osteoporosis kerana kerap melompat pagar setiap 10 meter. Sejarah mencatatkan tiada pemenang dalam pertandingan ini kerana baru nak masuk 1 km je banyak yang muntah darah dan terberak-berak.

REJAM LEMBU
Berlainan dengan sukan merejam lembing sekarang ini, merejam lembu lebih famous pada masa dahulu kerana banyak kenduri-kenduri kahwin memerlukan lembu untuk dibuat gulai. Peserta akan menarik tali di lubang hidung lembu dan membuat balik kuang untuk membaling lembu tersebut ke rumah yang melangsungkan kenduri. Secara otomatik lembu itu akan terhempas dan hancur kemudian terus dibuat gulai. Kepupusan sukan ini adalah kerana kehadiran Islam dan lembu itu hendaklah disembelih.

LOMPAT KAJANG
Sekiranya Lompat Kijang memerlukan lompatan yang ke atas pasir, Lompat Kajang pula memerlukan peserta melompat sampai ke Kajang, Selangor sambil membacakan pantun 'Kajang Pak Malau, Kajang Belikat'. Kemudian apabila sampai di Kajang perlulah pula peserta membeli Satey Kajang dan makan dengan lidi-lidinya sekali. Kepupusan sukan ini adalah disebabkan pada waktu itu kedai sate Hj Sahmuri masih belum dibuka.

BOLA TEMPELENG
Sukan ini amat berlainan dengan Bola Tampar kerana permainan ini memerlukan pemain menempeleng muka pengadil sambil menyanyikan lagu negaraku. Sukan ini pupus kerana sesiapa yang jadi pengadil pada perlawanan ini akan mengalami sakit untut berpanjangan akibat dari tempelengan para pemain.

Banyak lagi sukan-sukan yang pupus akan saya dedahkan dalam artikal akan datang!!


---- sumbangan: Dr. Prof. Khoo Khai King

8 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
12/7/10 1:32 PM

ntah ape2 ntah semua yg ko tulis..lucu takde jijik ade le...WTF!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
22/9/10 11:36 PM

betol2...
ak baca nek myampah!!!
fo!!!sob!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
29/11/10 5:03 PM

buang mse jew bc,,,,ntah pe2.x lawak lgsung

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
1/12/10 4:25 PM

cte da la pnjg..bosan lak 2..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
9/12/10 12:15 PM

hahhahhahah

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
13/6/11 5:29 PM

Copycat majalah ujang tol.. zzzz

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
16/3/13 1:13 PM

Dr. Prof. Khoo Khai King memang wak te fak.....

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
22/3/13 6:06 PM

puki lu pnya nnek kasi jilat la babi,prof anjing

Reply
avatar