Mana peginyer duit lagi singgit ???

Ada 3 orang member kamcheng pegi becuti kat pulau tioman... Sampai kat sana, dia orang pun pegi laa cari resort tempat persantaian dia orang barang semalam... Riki punya riki.... last-last dapat laaa satu resort yg sewanya cuma RM30 satu malam....

Since dia orang ni member kamcheng giler..depa pakat nak sewa satu bilik je & tanpa banyak soal..masing2 keluarkan sorang RM10...kira tong-tong 3 org laaa..... So bila dapat kunci jer...depa tanpa membuang masa terus jer pegi bilik.....

Lepas depa blah pegi bilik..... minah cun kat front office tu baru teringat yg laaa ni resort dia tengah buat promotion...so satu bilik cuma RM25 je...

Minah ni pun panggil bell boy suruh pulangkan balik lagi RM5 kat mamat 3 org tu... On the way nak pulangkan duit tu..si bell boy ni tepikir yg duit belen ada RM5... Mamat tu ada 3 org... camna nak bagi duit tu sama rata kat diaorg..??? Pikir punya pikir last2 mamat ni dapat idea...dia pulangkan sorang RM1 kat mamat tu... Then belen lagi RM2... dia ambik buat beli jajan...

Maknanya....
Mamat 3 org tu cuma bayar duit hotel sorang RM9....
Total depa bayar....RM9.00 x 3 =RM27...
Mamat bell boy tu amik RM2...so total semua sekali
RM27 + RM2 =RM29

Mana pegi lagi singgit....?????????????


---- sumbangan: Malek

40 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
24/4/10 12:58 PM

cmna ni ah??a bit confusing la..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
1/5/10 11:34 AM

Mamat 3 org tu bkn byr RM9 tp RM9.33 sorg. coz
25/3 = 8.33. pastu 8.33+1 = 9.33.
jd, (3x9.33) + 2 = 30. (^_^)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
9/6/10 12:20 PM

saje je wat salah pengiraan.
sebenarnye camni.
sorang bayar RM10.
RM30. then tolak RM5
jadi RM25 tambah la balik RM3 ngan RM2
kan dapat jwpan RM30
yg singgit ko tanya tu tak penah wujud pon.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
12/6/10 3:23 PM

Sebenonye cam gini, 3 org tu bayaq sorang 9 inggit. Jadi 9 x 3 = 27 inggit. Jumlah yg dibayaq cuma 27 inggit saja. Harga bilik 25 inggit, so, ada la balance 2 inggit (27-25=2). 2 inggit nie la yg dikapor oleh bellboy tu.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
8/7/10 1:00 PM

ape plak.yg kedue la btolll...bdk2 tu bkn byr rm9 sorang.rm30-rm2(bellboy amik)=rm28(jumlah btol bdk btige tu byr).so,rm28/3=rm9.33333333333....
so,klu kire balik,(rm9.33333x3)+rm2(bellboy)=rm30

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
8/8/10 1:54 PM

ni soalan best jgk...hahahaaa...
25 + 3 = 28 + 2 = 30
pengiraan d atas tak sama dengan pengiraan 3 x 9...
memang mengelirukan..pengiraan 3 x 9 tu memang nmpk betul tp sesuai digunakan untuk menyelesaikan mslh dlm cerita...apa pun memang de best...hehehee

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
8/8/10 1:56 PM

pembetulan...

ni soalan best jgk...hahahaaa...
25 + 3 = 28 + 2 = 30
pengiraan d atas tak sama dengan pengiraan 3 x 9...
memang mengelirukan..pengiraan 3 x 9 tu memang nmpk betul tp TIDAK sesuai digunakan untuk menyelesaikan mslh dlm cerita...apa pun memang de best...hehehee

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
22/9/10 11:41 PM

ak xphm pape..
xd pe'edah pon...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
5/11/10 11:20 AM

aku pun xpaham..

Reply
avatar
GREAT 13
AUTHOR
9/11/10 12:55 PM

diorg bayar sorng 9, = 27
tp 27 tu termasuk 'bayar' bellboy, which mean 25 harga bilik + 2 'bayar' bellboy. pastu semua dapat baki sorng singgit. pe nk kecoh lg

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
9/11/10 4:12 PM

adess.. sbnynya mana hlng..
dia just nk confuse kn je..
kita xblh nk smakan 2 equation yg brlainan..
kalo kita smekn 2 equation yg brlainan.. kita akn dpt error.. n error 2 la RM1.. dats is MATH! ^^

Reply
avatar
fayzal
AUTHOR
12/11/10 11:37 AM This comment has been removed by the author.
avatar
Anonymous
AUTHOR
15/11/10 7:45 PM

org yg post comment no 2 adalah betol.

Reply
avatar
sembangkongkang team
AUTHOR
18/11/10 4:58 PM

para meng-comment...
yang korang sibuk gie rumuskan matematik kat atas 2 bt pe?
masalah skunk apsal plak bell-boy 2 gie kirakan utk 3 org tu, die ad share partner ker mse bdk 3 org tu bayar?
hahaha...

Reply
avatar
luffydpejal
AUTHOR
9/12/10 1:12 PM

sai pa nak penen lg..
bkan rm1 yng hilag tp rm2...
kan rm2 kene kebas daaaa...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
28/12/10 4:07 PM

ha3 ribu kali dah bce mende mcm ni

Reply
avatar
amybatrisya
AUTHOR
9/1/11 5:10 PM

sape yang tulis cite nie?? saye nk jumpe!! hahahaha

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
15/1/11 9:32 PM

sebab tu saya xpandai matematik!!hahaha

Reply
avatar
hbk hassan
AUTHOR
3/2/11 12:44 AM

org kdua yg komen dlm nie..jwpn anda yg trlogik n trbaik.. yg lain kbnyakkannya buta matematik..
tp pa2 pun the best lar kt korg yg try..
haha rmai stju org kdua komen yg trbaik..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
9/2/11 7:04 PM

bayar rm30... balance 5 ringgit... tolak rm2 sbb bellboy ambik... baki rm3.. rm3+25=28+rm2 yg bellboy ambik tu = rm30...ape mslh??

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
19/6/11 3:21 AM

jwpn no 2 yg paling salah huhuhuhu (walau nmpk mcm terror dgn rumus rumus matematik)
kalau budak tu bayar 9.33 nape plak masing2 dpt wang baki RM1?
tahniah kat korang yg humble ketika menyelesaikan masalah ni.

Reply
avatar
miko_chan06
AUTHOR
21/6/11 3:31 AM

penyelesaiannye mudah je... dorg dpt bahagian masing2.. abis cite.. hahaha

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
26/6/11 10:36 AM

formula dier mcm nie....kan harga blek too rm25+rm3(balance mamat too)+rm2(bell boy too amik)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
30/6/11 12:46 PM

semua ni salah bell-boy... hahaha..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
12/7/11 12:46 PM

sierra : slah pngiraan la cerita ni ..
rm25 bhagi 3 .. rm8.33333 ..
so mksudnya stp or byk rm8.3333
lepas tu, stp org dpt rm1
rm2 du d ambil oleh pkerja tu ..
means still dpt rm30..
aigoo~

Reply
avatar
aRe-pEace91
AUTHOR
22/7/11 3:02 PM This comment has been removed by the author.
avatar
Anonymous
AUTHOR
10/8/11 5:18 PM

semua salah admin...sebab buat blog ni :)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
19/8/11 3:43 PM

Suka bell boy..bell boy xmau 3org kawan tu bgaduh..tu sbb dia amek rm2..tapi sbb bell boy tu, dak2 dlam blog nie plak gaduh..atoyai..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
22/8/11 5:50 PM

seringgit punya pasal pun mau gaduh ka??? singgit tu awek cun kt front office dah masuk dalam tabung masjid

Reply
avatar
asf
AUTHOR
9/2/12 5:09 PM

dut baki rm5 tu patutnya dibagi kt 3 org..so sorant patut dpt 1.7 smthing..tp dh dibagi sorang rm1 ja..yg baki perpuluhan kt belakang tu la yg disonglap mamat tu...seringgit tu pon ada dlm tu sekali

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
16/2/12 8:30 AM

hahaha..best2..awal2 pagi dah buat aku asah otak yang lama dah berkarat...yang singgit tu tak pernah wujud pun..haha

Reply
avatar
26/2/12 12:38 PM

haha..

ayat confuse di sni:-

Maknanya....
Mamat 3 org tu cuma bayar duit hotel sorang RM9....
Total depa bayar....RM9.00 x 3 =RM27...
Mamat bell boy tu amik RM2...so total semua sekali
RM27 + RM2 = RM29

Jawapannya...
Bell boy tu pulangkan RM1 seorang, so total
RM25 + RM3 = RM28
dan bell boy tu ambil RM2. Jadi,
RM28 + RM2 = RM30

.: Jadi RM1 tu tak wujud :D

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
22/3/12 2:30 PM

Sewa bilik = RM 25.00
Duit baki = RM 1.00 x 3 orang mamat = RM 3.00
Duit bell boy kebas = RM 2.00
Total = RM 10.00 x 3 orang mamat = RM 30.00
Jadi, dimanakah duit seringgit yang hilang???
HAHAHAHAH...
Jawapan nyer...sudah hilang akal lahhhh...
HUAHAUAHUAHUAH

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
20/4/12 12:27 AM

ak dah dapat jwpan da, kt sini die mngliriukn kt dgn kate sorang baya rm9, jlan krja asal bergini sewa just 25 n die pulangkan sorang seringgit maka jd 28 n dia rembat 2 rngt, so jd la 30... duit tu kurang seringgit apabila dia mnggunakn helah mngatakan seorang byar 9 rnggit,

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
18/7/12 11:18 PM

soalan geografi 2 salah, jadi x perlu la nak jawap.. nampak sangat ramai kat sini gagal geografi mase spm, x pun korang memang takut nak ambil subjek geo.




suami

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
26/7/12 4:10 PM

hahaha..macam-macam..(T_T)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
21/10/12 12:14 AM

huhu...RM1 tuh aku dh pki beli karipap

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
28/10/12 10:41 PM

hahaha..classic:")

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
15/5/13 10:05 AM

Cashier tu ambil seringgit

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
3/5/14 4:05 AM

Hahhaha... ntah ape2 la korang ni.. yg aku pling mnyirap skli ble tgk jawapan yg 9×3=27.. pastu bellboy ambik 2 ringgit jdi 25 tu.. da sah2 mle2 skli die ckp yg mamat tige org tu byr 30 dri awl cter lgi.. yg korang dengan slamber rocknye ckp dieorang mmg byr 27.. heii.. angin aku.. aku da la mnat math.. klau psl subjek lain korang nak bdh2 kn lantak korang la.. tp klau math korang wat bodo2 alang gitu mmg parah Arrhh.. nak tumbok mmg x sampai derr... so aku mampu mnganugerahkan korang Pangkat bodoh tahap cipan x gi sekolah je.. harap korang bangge ngan pangkat tu.. ptuihh..

Btw, yg komen no 2 tu btol.. yg komen 5n 6 tu mcm haprak.. ko yg salah.. ko nak komen org len.. pigidah..!! Ko tu yg bajet bgosss.. klau x tau math tu, x payah nak blagak pandai.. adios..
Assalamualaikum

Reply
avatar