Pantun empat kerat

Di sebuah sekolah di pedalaman Pahang....yang penduduknya majoriti penduduk Orang Asli, telah menerima kehadiran seorang guru baru. Guru tersebut mengajar matapelajaran Bahasa Melayu. Setelah beberapa episod di sekolah itu, tibalah waktunya guru tersebut mengajar Pantun Melayu kepada anak-anak muridnya.

Guru : Murid-murid,hari ini cikgu hendak mengajar Pantun 4 kerat.

(proses P&P pun berjalan dengan lancar)

Untuk memantapkan lagi proses P&P, guru tersebut pun memberi contoh pantun.....tapi hanya 2 kerat saja , yang lagi 2 kerat tu...guru tersebut minta murid selesaikan memandangkan pantun tersebut adalah pantun yang popular di kalangan masyarakat Melayu...

Guru : Baiklah, siapa yang boleh lengkapkan pantun ini...

DUA TIGA KUCING BERLARI
MANA NAK SAMA SI KUCING BELANG

......................
......................

Tak seorang murid pun yang mengangkat tangan...jadi guru tersebut terpaksalah memanggil nama murid untuk selesaikan pantun itu......

Guru : Min, cuba selesaikan.

(Min pun bangun dengan bangganya)

Min : DUA TIGA KUCING BERLARI
MANA NAK SAMA SI KUCING BELANG

NAK SHAMER, SHAMER LAH,
TAK NAK SHAMER SHUDAH.


Setakat ini saja pelajaran pada hari ini...


---- sumbangan: mee

8 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
15/5/10 10:26 PM

what the F**K is this..!!!i cannot understand

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
17/6/10 8:08 PM

U ARE THE F***K...F**L...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
6/1/11 1:43 PM

because u are so f**l, that why u don't understand..f**l..st*p*t..slowwwwwww

Reply
avatar
miko_chan06
AUTHOR
21/6/11 3:40 AM

herm..aku pon x paham dan..x lawak pon... apekah ini..? buang thread nie!!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
12/7/11 1:24 PM

sierra : aigoo~ not good bha maki hamun mcm ni .. just ckp baik2 la ... kn bgus ...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
13/10/11 12:48 PM

zz... x lawak

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
19/10/11 1:32 AM

dua line kat bwh tu bermksud,
nak sama,samala
xnak sama,sudaahh

Reply
avatar