mytukangcat.blogspot.com

Wednesday, April 12, 2006

Aku dan Polis

Kisah ini terjadi pada tahun 1990 semasa aku dan seorang rakan hendak mencari kedai spare-part motor. Aku yang pada masa itu memiliki lesen 'L' dengan penuh bangga lagi confident membawa motor kapcai ayahku untuk mencari kedai spare-part motor tanpa perancangan ke arah mana kami harus cari kedai tersebut . Di pertengahan jalan , aku dengan selambanya memotong laju sebuah motorsikal yang dinaiki dua orang anggota polis siap bersenjata . Sebaik sahaja aku memotong terdengar suara menjerit 'hoi' . Aku dengan macho buat-buat tak dengar . Malangnya kawan yang membonceng telah menoleh kearah polis tersebut lalu memberitahu dengan menepuk-nepuk bahu ku bahwa polis tu suruh kami berhenti . Aiseyyy .... aku dengan berat hati dan gabra giler ... berhenti di depan stesen minyak . Otak pun mula berputar-putar mencari alasan ....

Polis : Laju bawak motor ?
Aku : Maaf Bang ... ehh encik ... err...errr..err.. saya nak cepat nie ... ada hal sikit..
Polis : Awak tak dengar ke saya panggil tadi ?
Aku : Errr..errr... dengar .. ehh .. tak berapa dengar ..
Polis : Ni... nak pergi mana ni ??
Aku : Sanun !
Kawan : Sinun !
( Entah macamana kawan aku ... ikut JAWAB sekali soalan tu . Serentak kami jawab sambil menunjukkan arah jalan YANG BERLAINAN menggunakan isyarat tangan ! Kami berpandangan .... aiseyyyy .... kantoi ...kantoi ...kantoi .. aku berkata dalam hati.

Polis : (sambil senyum) korang sebenarnya nak kemana nie ?
Aku : (tersengih-sengih) ehh .. bang... encik.. err..errr.. kitaorang sebenarnya nak cari kedai spare-part motor.. tapi tak tahu nak gi mana lagi ...
Polis : Hemmm ...hemmm ... tengok ROAD-TAX ngan LESEN !

Alamak ... part nie leerrrr yang paling aku GABRA sekali ... adusssss ... kantoi aku kali nie. Dengan lesu aku bukak sit motor sambil otak terus mencari idea dengan mata memandang ke stesyen minyak(berfikir lerr tuu ..) ! Setelah agak lama ... tiba-tiba kawan aku menegur ..

Kawan : Kau cari apa ??
Aku : Road-tax ... jawab ku ringkas .
Kawan : (sambil tergelak) Mana ada road-tax kat situ ?
Aku : (terperanjat dari lamunan) Ehhh .... !!
Laaa ..... tanpa aku sedari aku sedang membuka PENUTUP TANGKI PETROL untuk mencari road-tax ! Polis yang memerhati mula tergelak-gelak .

Aku : (cover malu & buat2 lupa) Kat mana yea road-tax motor nie ??
Kawan : Bawah plastik beras tu kot .... apa daaa ... bawak plastik beras !!
Aku : (Ciss ... tak guna punya kawan kutuk aku ~ dalam hati) Ha ... ada pun .. nie dia .

Polis : (sambil menahan ketawa) hemmmm .... ada punn .. LESEN ?
Aku : Errr...errr...errr... ada ...nie dia .
Polis : Nie LESEN 'L' nie .. mana boleh naik ...
Aku : Errr...errr..eerrr .. saya tahu bang .. tak boleh naik berdua ... tapi ... hari dah hampir gelap ... kawan saya nie RABUN .. so ... saya terpaksa bawak motor nie. Kawan saya LESEN penuh bang ..
(spontan aku jawab sambil kenakan kawan aku balik ..heeheehee)
Polis : Tengok lesen awak ..
Kawan : Ada...ada...ada.... nah encik ( sambil menunjukkan lesen luar negara )
Polis : Nie bukan lesen Malaysia nie ?
Kawan : Errr...errr... tu international lesen tu... mana-mana negara boleh pakai .
Polis : (sambil memusing-musing lesen tunggang terbalik) mana dia punya KELAS ?? Takde pun tulis B ??
Kawan : (Dengan bangga dan confident) Ohhh ... lesen nie saya amik kat US ... lesen niee boleh bawak semua kenderaan.
Polis : (sambil garu-garu kepala tak paham ) Oh yea kerr ... Hemmm.. okey lah saya lepaskan awak berdua ... tapi awak kena tukar lesen tu yea kepada lesen Malaysia . (sambil gelak-gelak)..saya berdua sebenarnya dari bahagian mencegah jenayah. Kami sedang buat rondaan biasa jerr.

Aku dan kawan : ohhh .... Mekasih bebanyak encik.

Bila polis tu belah jerrr... kitaorang berdua bantai gelak lebih2 lagi mengenangkan gelagat aku yang gabra tu. Kami CANCEL pergi kedai spare-part .. balik rumah .. sebab udah masuk maghrib ... mandi dan SOLAT dulu lerrr .


---- sumbangan: Adios

18 Comments:

At 15/6/10 5:47 PM, Anonymous Anonymous said...

x best pon.....layan sendiri sude......x yah share kat cni.......menyirap............

 
At 21/7/10 10:56 AM, Anonymous Anonymous said...

betul tu x lawak langsung..saje le tu nak nunjuk kawan belajar kat luar negara..

 
At 28/8/10 5:18 PM, Anonymous Anonymous said...

bleh bagitahu apa yg lawak?

 
At 4/9/10 10:15 PM, Blogger oneday:) said...

apa yg lawak?? urrmm... zerrr000000.. :p

 
At 22/9/10 4:00 AM, Anonymous Anonymous said...

bongok la adios ni..tah pape cite . . sakit hati ade la baca. xyah la post kat sini dah

 
At 18/11/10 3:14 PM, Anonymous Anonymous said...

mencapai tahap hampeh...

 
At 29/12/10 12:48 AM, Anonymous Anonymous said...

booooo!!!!

 
At 21/6/11 5:58 PM, Anonymous Anonymous said...

weh ni nak bgge jdi budak bek ke budak jahat????

 
At 28/7/11 2:25 PM, Anonymous Anonymous said...

booooooooooooooooooooo.....lagi sekali booooooooooooooo

 
At 29/9/11 7:59 PM, Anonymous Anonymous said...

bongok

 
At 29/10/11 9:02 PM, Anonymous izah said...

oww...pengalaman rupenye......ingatkn rekaan...

 
At 5/12/11 9:38 AM, Anonymous Anonymous said...

Woi adios,ceta ko tak lawak,buat penat je ko post..nyusahkan je!!sial lah!apsal aku emo ni bai??

 
At 16/4/12 4:45 PM, Anonymous Anonymous said...

lucu cite dier..

 
At 16/4/12 4:45 PM, Anonymous Anonymous said...

^_^

 
At 16/4/12 5:46 PM, Anonymous Anonymous said...

Ruangan ni utk ceta lawak tp ceta ni ermmmm sodih beb haha

 
At 16/8/12 7:25 PM, Blogger billy joe said...

sume cite die nih msti cite syok sndri je....bodoh la lu...berak cangkul pnya org
...pg share cite ko kt ruang iklan suratkabar la babi....

 
At 21/8/12 10:08 PM, Anonymous Anonymous said...

Cite ni xlawak tp komen2 d ats yg lwak..hohoho

 
At 22/7/13 1:24 AM, Anonymous Anonymous said...

pada satu hari pak pandir dlm perjalanan
hendak pulang ke rumahnya..Dalam perjalan
tiba2 pak pandir hampir terpijak sesuatu
berwarna kuning,lalu.....
"eh! apa nie warna kuning,nmpak macam
tahi...tahi ker?"
(pak pandir merasa was2 lalu membongkok)
"bentuk pun mcm tahi jer,tp tahi ker?
(pak pandir masih brasa was2,lalu
mndekatkn hidungnya lantas menghidu
objek tersebut)
"a'ah la,bau pun mcm tahi....tp confirm ke
tahi?"
(dgn perasaan yg xpuas hati pak pandir
lantas mencalit lalu merasa objek tersebut)
"Hah,memang sah la TAHI..nasib baik aQ
xterpijak td..."

daripada: Muslimin @tawau

 

Post a Comment

<< Home