mytukangcat.blogspot.com

Monday, August 29, 2005

Kahwin

Awal Perkahwinan
Isteri : "Jom kita pergi shopping"
Suami : "Jom..dari duduk rumah, bosan plak.."
Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Jom kita pergi shopping"
Suami : "Abang penat laaa..Ayang pergi sendiri laaa..naik lrt ke..drive
ke..teksi ke.."
Penghujung perkahwinan
Isteri : "Jom kita pergi shopping"
Suami : "apa shopping moping..?..aku kompang kang...."

***

Awal Perkahwinan
Isteri : "Hari ini kita makan kedai ye.."
Suami : "OK..no problem.."
Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Hari ini kita makan kedai ye.."
Suami : "Awak tak boleh masak ke ?"
Penghujung perkahwinan
Isteri : "Hari ini kita makan kedai ye.."
Suami : "awak nikah je lah ngan mamak kedai tu..."

***

Awal Perkahwinan
Isteri : "Ayang mengandung.."
Suami : "Abang tak sabar nak lihat anak kita.."
Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Abang tolong buat susu anak.."
Suami : "Abang mengantuk laa..ayang buat laaa.."
Penghujung perkahwinan
Isteri : "Cuba awak tegur anak tu sikit.."
Suami : "Haiii..anak awak..memang ikut mak...gerenti bengong nyer..."

***

Awal Perkahwinan
Isteri : "Ayang masak, abang kemas rumah ye.."
Suami : "OK..no problem.."
Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Ayang masak, abang kemas rumah ye.."
Suami : "Saya penat, awak ajelahh yang buat.."
Penghujung perkahwinan
Isteri : "Ayang masak, abang kemas rumah ye.."
Suami : " apa kata awak masak, awak kemas, awak buat sumer...saya nak kuar ngan maid kita yg baru ni...."..

***

Awal Perkahwinan
Isteri : "Sempena hari jadi saya, abang nak hadiahkan apa ?"
Suami : "Apa yang ayang inginkan.."
Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Sempena hari jadi saya, abang nak hadiahkan apa ?"
Suami : "Setiap tahun saya berikan...tak cukup lagi ke ?"
Penghujung perkahwinan
Isteri : "Sempena hari jadi saya, abang nak hadiahkan apa ?"
Suami : "kompang nak ?"...

***

Awal Perkahwinan
Isteri : "Ayang tak pandai masak.."
Suami : "takpe, biar abang masak.."
Pertengahan Perkahwinan
Isteri : "Ayang tak pandai masak.."
Suami : "masak jer la apa2 jer.."
Penghujung perkahwinan
Isteri : "Ayang tak pandai masak.."
Suami : " bakar je lar dapur tu..."...


---- sumbangan: Ina

Wednesday, August 24, 2005

Lelaki ensem vs lelaki tak ensem

Kalau lelaki handsome pendiam
Perempuan akan cakap:: woow, cool giler...
kalau lelaki tak handsome pendiam
Perempuan akan cakap: eh perasan bagus...

kalau lelaki handsome berbuat jahat
Perempuan akan kata: nobody's perfect
kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
perempuan akan cakap: memang.... muka pun macam pecah rumah!

kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
Perempuan akan kata: entah2 kawan dia...

kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: sepadan sangat...
kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!

kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
perempuan akan kata:...(terdiam, tapi telunjuknya
meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)...

kalau lelaki handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: perasaannya halus...penuh kasih sayang
kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi...

kalau lelaki handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: matching... hebat luar dalam
kalau lelaki tak handsome bawa BMW
perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?...

kalau lelaki handsome tak mau bergambar
perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?...

kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu....

kalau lelaki handsome bersedih hati
perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
kalau lelaki tak handsome bersedih hati
perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?


---- sumbangan:Lelaki ensem

Thursday, August 18, 2005

Minta Kerja

Ni aku nak citer pasal aku dulu cari kejer kilang kat Ayer Keroh, Melaka. Aku 4 orang, Ajis, Ali dan Jar. Waktu kami jalan kat Ayer Keroh, kawasan industri, banyak kilang kat sana. Kami ni dari sebuah felda di Pahang. Sampai jer satu kilang makanan kat sana, di pintu masuk tertulis "Kerja Kosong" gaji RM6XX.XX sebulan. Lalu kami pergi ler kat tempat jaga dan tanya utk minta kerja.

Jaga tu benarkan kami masuk ke kaunter pertanyaan di depan kilang tersebut. Kami berempat pun mengundi sapa yang kene gi tanyer kejer ape yg ada. Lalu terkene le pada Ali. Dengan 'confident'nya Ali pergi menemui wanita cina yang sedang duduk di kaunter tersebut sementara kami yang lain dok kat pondok jaga.

Kelihatan Ali rancak berbual dengan amoi tersebut. Sebentar kemudian, Ali pun datang ke tempat kami. "Kejer lain tak adele. Yang ada cuma kejer 'tension' je". Aku pun terkejut, "kejer tension apa tu!!??". "Entah amoi tu kate cam tu". jawab Ali selamba.

Kami tak puas hati, kami suruh Jar gi tanyer amoi tu balik. Jar pun pergi dan tanyer amoi tu. Sebentar kemudian dia datang semula. "Alamak kau ni kerja technician la bukan tension, ngok betol la kau ni". Kata Jar sambil ketawa. Kami pun tergelak juga.

"Amoi tu kate kene ada eksperimen kalau nak kejer tu". Sambung Jar lagi. Kami terpinga lagi, nak eksperimen??? pada amoi tu ke?? "Hoi Jar apala hang ni, tu bukan eksperimen la mungkin experience kot"? Sambung aku lagi.

Akhirnya kami semua ketawa gelihati. Itu la pengalaman aku masa cari kerje dulu. Sekarang aku kerja di sebuah kilang getah bahagian makmal, betullah kata dia orang dulu, kerja di sini banyak tension dan banyak kene buat eksperimen.


---- sumbangan: Rosli

Monday, August 15, 2005

Anak Murid

Kisah ni berlaku dalam kelas aku yang masih mengajar ABC..masa ni aku masih praktikal mengajar... bakal guru. Hari tu juga, pensyarah datang nak menilai aku mengajar budak-budak tahun satu.

Ketika di akhir sessi pengajaran...aku mengarahkan murid-murid membuat latihan ( MELUKIS )atau ape-ape je... Ape lagi...Bising lah budak-budak tu... Dengan suara tinggi..nada marah...

"MURID-MURID, MELUKIS TU GUNA TANGAN...BUKAN MULUT!!!"

Aku cuba mengawal keadaan, tiba-tiba sorang budak ni jawab...
"Cikgu, saya tengok dalam televisyen ada orang lukis guna mulut cikgu!, guru dia orang tak marah pun". Aku nak jawab ape ha??? Pensyarah aku yg dok kat belakang kelas tu,senyum je...


---- sumbangan: eroulns

Thursday, August 11, 2005

Salah Paham

Kisah ni terjadi waktu aku mula-mula masuk keje dulu..waktu tu aku menunggu supervisor aku di kantin pejabat..untuk di berikan taklimat kerja...(Semua nih terjadi adalah akibat hobi aku yg suker sgt tengok cite hindustan di t.v).

Tunggu punya tunggu supervisor aku pon datang dengan seorang Bangladesh...dan sesi taklimat pon bejalan dengan lancarnya...Pada hemat aku mestilah si bangla nih akan menjadi orang bawahan aku (yelah mana tau ek...) Tapi sangkaan ku meleset ruper-rupa nya dialah senior yang akan menilai aku nanti...

Di akhir taklimat itu (sebelom bersurai) barulah supervisor aku tu memperkenalkan aku pada si bangla tadi...

Bos aku cakap pada si bangla tu "Ni kamil,dia ialah pekerja syarikat kita yg baru...". Pastu si bangla tu pon menghulurkan tangan sambil berkata "syabas.." aku dengan sopannya pon menjawab balik "thank you..."(tapi aku tengok muka dia semacam pelik).

Sewaktu nak besurai tu supervisor aku berkata kepada si bangla tadi "Syabas..u tolong tunjuk-tunjukkan kawasan sekitar pada Kamil ye..." aku pon aper lagi,tekejut becampor malu la...ruper-rupa nya nama dia Syabas, bukan ucapkan syabas(tahniah) kat aku tadi...malunya aku....

moral- jgn tepengaruh ngan cite hindustan...


---- sumbangan: Alamin Isa

Tuesday, August 09, 2005

Cerita dari Jepun

Pada suatu ketika di Jepun hiduplah seorang lelaki yang sederhana, namanya Oda. Ia memiliki seorang isteri yang sangat cantik dan sangat disayanginya.

Namun sang isteri mempunyai perangai yang buruk, iaitu teramat cerewet sekali.

Selain itu sang isteri tersebut juga suka mengumpat dan bercakap dengan kuat hingga boleh menyakitkan telinga. Jiran tetangga tidak mahu dekat dengannya. Sebenarnya, Oda sangat menyayangi isterinya itu, tapi para tetangganya yang merasa terganggu menghasut Oda supaya meninggalkan isterinya itu.

Akhirnya Oda pun termakan kata-kata tetangganya. Ia berfikir bagaimana cara untuk melenyapkan isterinya dari muka bumi.

Suatu hari Oda mengajak isterinya berjalan-jalan ke kuil tua di tengah hutan. Ketika melalui bahagian belakang kuil tersebut, Oda melihat sebuah perigi buta yang tak digunakan lagi. Maka ia berpura-pura mengajak isterinya melihat burung di pohon besar dekat perigi itu. Lantas dengan pantas Oda menolak isterinya itu masuk ke perigi.

Sepuluh minit pertama Oda merasa sangat bahagia kerana sepanjang hidupnya baru kali ini ia merasakan suasana yang begitu tenang tanpa celoteh isterinya.

Sepuluh minit kedua, Oda mulai merasa sepi juga karena tidak biasa dengan kesunyian.

Akhirnya sepuluh minit ketiga dengan rasa ragu-ragu Oda kembali menuju perigi buta tersebut. Ia menurunkan tali timba dan berteriak menyuruh isterinya naik.

Begitu terkejutnya Oda ketika yang naik bukan isterinya melainkan makhluk menyeramkan dengan bulu lebat di seluruh tubuhnya, dialah makhluk penunggu perigi buta itu.

Oda lantas bertanya, "Kenapa kamu yang naik??"

Lantas makhluk itu pun dengan wajah pucat ketakutan menjawab, "Aku takut la, di bawah tu ada manusia... dah la cakap kuat cerewet pulak tu..."

Wednesday, August 03, 2005

Profesional Muda

Seorang profesional muda sedang membuka pintu kereta BMW nya, tiba-tiba sebuah kereta dengan laju melanggar pintu kereta itu hingga tercabut.

Profesional muda itu memaki hamun kereta yang laju tu dan meratapi kereta mewahnya yang rosak tanpa pintu.

"Tuan, lihat apa yang dilakukan orang gila tadi terhadap kereta saya!" katanya histeria kepada polis yang tiba di tempat kejadian.

"Kamu orang-orang kaya nie benar-benar materialistik, kamu semua membuatkan aku muak!" kata polis. "Kamu begitu bimbang pada BMW kamu, kamu tak sedar ke tangan kamu juga dah hilang sebelah?!"

"Ya Tuhaaaaaaaannn!!!!!" teriak profesional ketika ia melihat lengannya sudah tidak ada lagi.

"Mana jam Rolex-ku?!"

Selimut

Mendengar bunyi yang kuat dari dalam bilik seorang anak, si ibu bertanya dari luar.

"Bunyi apa itu, Man??"

"Selimut jatuh dari tempat tidur, Bu!"

"Apasal bunyinya kuat sangat?"

"Di dalam selimut ada saya, Bu!"