Misteri Bola Ping Pong

Amer berumur 15 adalah seorang anak yang pendiam. Dia sungguh misteri. Bapanya seorang pesara tentera, kini memulakan perniagaan kecil-kecilan, manakala ibunya telah pun meninggal dunia sejak dia berumur 8 tahun. Tinggal lah Amer dan bapanya berdua. Bapanya seorang yang amat tegas dan mengharapkan Amer berjaya didalam pelajaran.

Setelah bertungkus lumus belajar akhirnya Amer mendapat kesemua A dalam setiap mata pelajarannya ketika menduduki peperiksaan SPM.

Suatu petang bapanya memanggil Amer. "Bapak bangga dengan pencapaian engkau, Amer, apa kau nak sebagai hadiah kerana cemerlang didalam PMR? Basikal?"

Amer hanya membalas "Saya hanya nakkan 2 biji bola ping pong aje bapak."

Bapaknya hairan. Tapi dia tetap menunaikan hajat anaknya. Dia lantas membelikan anaknya 2 biji bola pingpong.

Masa kian berlalu, kini Amer mendapat kejayaan didalam SPM, dia mendapat 10A dan diterima dijurusan kejuruteraan mekanikal disebuah university terkemuka di Malaysia. Bapanya bangga dan bertanyakan apakah hadiah yang Amer mahukan. Amer masih tetap mahukan 2 biji ping pong. Bapanya bertambah hairan, namun dia tetap membelikan Amer 2 biji bola ping pong.

Semasa di university, Amer terus berjaya dan berjaya dan dia telah mendapat award sebagai pelajar terbaik di Universitinya. Kejayaan demi kejayaan yang diterimanya dia masih tetap mahukan 2 biji bola pingpong dari bapanya.

Bapanya terfikir yang dia mempunyai anak yang kurang centre, tetapi masih berbangga.

Akhirnya dia telah diterima bekerja di salah sebuah syarikat engineering yang terbesar di Malaysia yang bertaraf international. Bapa Amer makin gembira lantas dia masih bertanyakan apa yang Amer hendak. Amer masih tetap mahukan bola ping pong.

"Kau ni, asik2 bola pingpong! Sudah!! Perniagaan bapak makin maju dan bapak adiahkan kau sebuah Kereta Mercedes SLK Compressor"

Namun, Amer tetap gembira dengan pemberian bapanya tanpa banyak soal.

Pada hari dia mendapat kereta tersebut, dia keluar untuk men'test' keretanya. Namun, apalah malang Amer, dia mendapat kemalangan yang teruk di Highway KM 1.24 dan dimasukkan ke ICU.

Bapa Amer amat terperanjat dengan kemalangan tersebut.

Semasa di ICU, bapanya menjaga Amer dengan penuh kasih sayang. Tetapi nampaknya Amer tadak harapan nak sembuh, lalu Amer mengeluarkan kesemua bola ping pongnya dan menyerahkan pada bapanya.

"Bapak... ameklah bola ping pong yang saya simpan ni...." kata Amer kesakitan.

"Amer, selama ni ko asik mintak bola ping pong aje, ape ke paedahnya" kata bapaknya

"Sebenarnya ada misteri disebalik bola ping pong ini..." kata Amer

"Apa dia" tanya bapa Amer

Tetapi belum sempat Amer memberitahu meisterinya, Amer menghembuskan nafasnya yang terakhir...

Bapa Amer menjadi separuh gila mengenangkan misteri anaknya.

Apakah misteriya? Anda nak tau????





ianya tetap misteri kerana tajuk cerita ini adalah Misteri Bola Ping Pong dan akan menjadi misteri selamanya.


---- sumbangan: Deelar

23 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
7/5/10 12:03 AM

LAHABAU KO..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
20/5/10 3:50 PM

cilakak!!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
20/5/10 3:51 PM

cilakak!!!!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
30/5/10 5:01 PM

xbes pon

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
19/6/10 11:22 PM

apa misterinya apa agak agak awk semua

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
28/7/10 10:41 AM

tnye la amer klu nk yau sgt...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
26/8/10 6:24 AM

Korang perasan tak? Cerita lawak yang penulisnya Deelar msti tak klakar.. Lawaknya tah apa2 tah...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
17/9/10 9:33 PM

xbaek la.. chop, aku bkn nk back up deelar tu.. tp ade jugak cite die yg lawak.. klau kau tau deelar tu tulis cerita xlawak, npe ko trus bace cerita die? aku nasihatkan kau tgok nme penulis dlu.. ok!?? kau tu ade sumbang crite lawak kt blog ni ke? at least hargailah orang..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
23/9/10 1:45 PM

hahahaha....bnda kicik pon mau gado ka???
trpulg pd individu nk bt cite apeyg dorg suke laa...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
9/11/10 11:03 AM

Buat aku suspen jerk...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
26/11/10 12:59 AM

blurr

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
16/12/10 3:01 PM

klakar laa kbayakn cte dye..yg xklakarnye yg dr khoo ching pe tah nme dye..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
8/1/11 6:04 PM

bodohhh btullllllllllllllll laaaaaaaaaaaa citer...tpi enjoy brooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
22/3/11 2:52 PM

mengokkk!!!!!!!!!!!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
8/4/11 10:05 AM

hahahaha... nasib baik aku x jadi gila pas baca ttg bola misteri ni, hahahaha :P

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
19/4/11 12:31 AM

cam pew ntah...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
6/6/11 3:50 PM

bek ko bt cer novel cdih je...cter ko ni bgus sbnrya xyh jdkn lawak..

Reply
avatar
miko_chan06
AUTHOR
22/6/11 1:25 AM

hahahaha.. cis!!!! ape yg die buat ngn ping pong!! tidakk!! aku menggilaa!!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
7/7/11 12:12 PM

sierra : aigoo~ relax. she just sharing story.. apa gak dia buat dgn bola pingpong tu? pastu minta dua bji bola? I'm still wondering .. hurrm .. :)

Reply
avatar
23/6/12 3:13 PM

the story may be better if it had a good ending..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
15/11/12 9:16 AM

apa lah ending die ni...

Reply
avatar
24/11/12 10:02 PM

maybe dia nak cakap " klau bapak masih bagi aku bola pingpong dan bukan kereta aku takkan eksiden punye" hooogohoho apa2 je la

Reply
avatar