mytukangcat.blogspot.com

Thursday, January 26, 2012

Harta karun Pak Pandir

Setelah berbulan lamanya mencari harta karun di belakang rumahnya, akhirnya Pak Pandir berjaya menemukan jongkong emas seberat 15 kilogram yang tertanam di bawah jamban rumah jirannya. Dengan penuh perasaan gembira Pak Pandir membawa pulang emas tersebut.

 Sampai di rumah, tiba-tiba Pak Pandir merasa bimbang kalau-kalau sahabat baiknya Luncai mengetahui tentang harta yang dijumpainya, pasti Luncai akan mengambil emas itu. Hasil buah fikiran itiknya, Pak Pandir mendapat idea untuk menanam emas itu di taman permainan kanak-kanak di pekan berhampiran tempat tinggalnya.

Pak Pandir menggali lubang yang besar untuk memasukkan harta karunnya itu. Setelah selesai menimbus harta karunnya, bimbang hartanya diketahui orang, dia pun meletakkan papan tanda bertulis "Di sini tiada harta karun Pak Pandir". Lega hatinya, Pak Pandir pun pulang dengan perasaan gembira.

Malam itu sedang Luncai di dalam perjalanan untuk mencuri duit di masjid berhampiran, dia ternampak papan tanda Pak Pandir. Apa lagi, dia pun terus mengorek tanah dan mendapatkan emas yang tersimpan di situ. Bimbang perbuatannya diketahui Pak Pandir, untuk 'cover line', luncai menimbus semula lubang tersebut dan meletakkan satu lagi papan tanda bertulis

"BUKAN LUNCAI YANG AMBIK!".

37 Comments:

At 4/2/12 9:24 PM, Anonymous Anonymous said...

Knp mesti guna nama pak pandir dgn luncai? Nma lain x bole ke?

 
At 12/2/12 3:09 PM, Anonymous Anonymous said...

cerita pasal tomboylah.....

 
At 17/2/12 4:44 PM, Blogger permata biru said...

hehe

 
At 20/2/12 4:33 PM, Blogger aman said...

Tak boleh guna nama lain, nanti ada orang marah. dah pernah berlaku. Kalau ada cerita lucu yg menggunakan nama orang lain maka kami akan menukar kepada watak cerita rakyat yang dikenali umum seprti pak pandir , luncai dsb. - Amanmana

 
At 22/2/12 8:00 PM, Blogger RaDhio said...

saya ingin meminta kebenaran utk share kan cerita2 lawak yg terdapat disini ke blog saya..tq :)
http://blog.radhio.com/category/lawak-2/cerita-pendek/

 
At 26/2/12 11:12 AM, Anonymous the sun daily said...

haha...lawak sungguh luncai ngn pak pandir..adui

 
At 1/3/12 9:04 PM, Blogger shahman said...

Lucu2...hehehehe

 
At 2/3/12 11:12 PM, Anonymous Anonymous said...

Wed, sept 20 2006..cbe check, cm sme jer citer die..

 
At 3/3/12 1:31 AM, Anonymous Anonymous said...

weyy update ler criter

 
At 16/3/12 7:10 AM, Blogger lebah Jakarta said...

buzzz buzzz buzzz

hehe

Salam Kenal

 
At 16/3/12 7:15 PM, Blogger noorhizah said...

hahaahhhaa takleh tahan gan pak pandir dan luncai. dua2 selenge

 
At 16/3/12 7:16 PM, Blogger noorhizah said...

hahaahhhaa takleh tahan gan pak pandir dan luncai. dua2 selenge

 
At 26/3/12 10:52 AM, Anonymous Tool Forex Profitz Percuma said...

hehe..menarik cerita bro...

 
At 1/4/12 5:31 PM, Blogger ダイアナダニエル said...

hahaha elok sngt lah dua-2 tuh

 
At 8/4/12 9:11 PM, Anonymous Anonymous said...

loe thu komplaien mulu.pa bisa loe buat crta yg bih baik dari thu.

 
At 20/6/12 1:06 PM, Anonymous Anonymous said...

Emmm xlawak arh

 
At 6/7/12 4:11 PM, Anonymous Anonymous said...

lucu dikit he he he

 
At 16/7/12 1:20 AM, Anonymous Anonymous said...

xpaham la!

 
At 16/7/12 10:22 AM, Anonymous terbongkarnya internet marketing indonesia said...

wkwkwkwkwkwkwkwTERBONGKARNYA INTERNET MARKETING INDONESIA

 
At 6/8/12 7:51 PM, Anonymous Trik Seo 2012 said...

Karna tulisan buat orang penasaran....

Coba aja tidak ada tulisan harta karun

 
At 27/9/12 4:14 PM, Blogger King of banana said...

Yg xphm crta nie kompom korang nie warga indon...

 
At 27/9/12 10:34 PM, Anonymous Anonymous said...

kalo indon knp kw sial

 
At 1/10/12 3:04 PM, Anonymous Anonymous said...

aduhaiiii

 
At 1/10/12 3:04 PM, Anonymous Anonymous said...

please visit my blog. www.malaysiaherbalife4u.blogspot.com

 
At 8/10/12 2:07 PM, Anonymous Anonymous said...

bodoh nye
diorang nie

 
At 16/10/12 10:14 PM, Anonymous Anonymous said...

fulamak....mmg perghh la pak pndir ngn luncai ni....

 
At 8/12/12 1:06 AM, Anonymous Anonymous said...

Video Lawak Bila Ultraman Tak Cukup Kalsium...
http://tinyurl.com/nomilksmallfryultramanzero

 
At 24/1/13 11:38 AM, Anonymous Anonymous said...

Due2 bdoh..

 
At 24/1/13 10:58 PM, Anonymous Anonymous said...

Hahaha ada 2 saja pak pandir&luncai!!! :-)

 
At 25/1/13 7:59 AM, Anonymous Anonymous said...

jahat luncai kesian pak pandir sudah dia tu cuma ada fikiran itik je....

 
At 3/2/13 8:00 PM, Anonymous Cerita lucu said...

Betul2 lucu

 
At 7/2/13 11:58 AM, Anonymous Anonymous said...

Dua2 bahlol

 
At 18/5/13 10:55 AM, Anonymous Bisnis Online Gratis said...

Artikel yang sangatlah lucu........ hehehehehehe

 
At 11/7/13 10:00 PM, Blogger jeremy gabriel said...

Cta ini dkarang waktu mabuk..haha

 
At 23/7/13 10:24 PM, Blogger Iqmal Hakeem said...

hahahahhha lawak gile

 
At 31/7/13 7:00 PM, Blogger Adilah Yusoh said...

thanks sbb sdiekan blog niee untuk buat PBS Sivik.. :D

 
At 10/3/14 11:11 AM, Anonymous Anonymous said...

Hahaha lawak...pcah prut:DDD

 

Post a Comment

<< Home