Harta karun Pak Pandir

Setelah berbulan lamanya mencari harta karun di belakang rumahnya, akhirnya Pak Pandir berjaya menemukan jongkong emas seberat 15 kilogram yang tertanam di bawah jamban rumah jirannya. Dengan penuh perasaan gembira Pak Pandir membawa pulang emas tersebut.

 Sampai di rumah, tiba-tiba Pak Pandir merasa bimbang kalau-kalau sahabat baiknya Luncai mengetahui tentang harta yang dijumpainya, pasti Luncai akan mengambil emas itu. Hasil buah fikiran itiknya, Pak Pandir mendapat idea untuk menanam emas itu di taman permainan kanak-kanak di pekan berhampiran tempat tinggalnya.

Pak Pandir menggali lubang yang besar untuk memasukkan harta karunnya itu. Setelah selesai menimbus harta karunnya, bimbang hartanya diketahui orang, dia pun meletakkan papan tanda bertulis "Di sini tiada harta karun Pak Pandir". Lega hatinya, Pak Pandir pun pulang dengan perasaan gembira.

Malam itu sedang Luncai di dalam perjalanan untuk mencuri duit di masjid berhampiran, dia ternampak papan tanda Pak Pandir. Apa lagi, dia pun terus mengorek tanah dan mendapatkan emas yang tersimpan di situ. Bimbang perbuatannya diketahui Pak Pandir, untuk 'cover line', luncai menimbus semula lubang tersebut dan meletakkan satu lagi papan tanda bertulis

"BUKAN LUNCAI YANG AMBIK!".

38 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
4/2/12 9:24 PM delete

Knp mesti guna nama pak pandir dgn luncai? Nma lain x bole ke?

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
12/2/12 3:09 PM delete

cerita pasal tomboylah.....

Reply
avatar
aman
AUTHOR
20/2/12 4:33 PM delete

Tak boleh guna nama lain, nanti ada orang marah. dah pernah berlaku. Kalau ada cerita lucu yg menggunakan nama orang lain maka kami akan menukar kepada watak cerita rakyat yang dikenali umum seprti pak pandir , luncai dsb. - Amanmana

Reply
avatar
RaDhio
AUTHOR
22/2/12 8:00 PM delete

saya ingin meminta kebenaran utk share kan cerita2 lawak yg terdapat disini ke blog saya..tq :)
http://blog.radhio.com/category/lawak-2/cerita-pendek/

Reply
avatar
the sun daily
AUTHOR
26/2/12 11:12 AM delete

haha...lawak sungguh luncai ngn pak pandir..adui

Reply
avatar
shahman
AUTHOR
1/3/12 9:04 PM delete

Lucu2...hehehehe

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
2/3/12 11:12 PM delete

Wed, sept 20 2006..cbe check, cm sme jer citer die..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
3/3/12 1:31 AM delete

weyy update ler criter

Reply
avatar
lebah Jakarta
AUTHOR
16/3/12 7:10 AM delete

buzzz buzzz buzzz

hehe

Salam Kenal

Reply
avatar
noorhizah
AUTHOR
16/3/12 7:15 PM delete

hahaahhhaa takleh tahan gan pak pandir dan luncai. dua2 selenge

Reply
avatar
noorhizah
AUTHOR
16/3/12 7:16 PM delete

hahaahhhaa takleh tahan gan pak pandir dan luncai. dua2 selenge

Reply
avatar
26/3/12 10:52 AM delete

hehe..menarik cerita bro...

Reply
avatar
1/4/12 5:31 PM delete

hahaha elok sngt lah dua-2 tuh

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
8/4/12 9:11 PM delete

loe thu komplaien mulu.pa bisa loe buat crta yg bih baik dari thu.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
20/6/12 1:06 PM delete

Emmm xlawak arh

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
6/7/12 4:11 PM delete

lucu dikit he he he

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
16/7/12 1:20 AM delete

xpaham la!

Reply
avatar
Trik Seo 2012
AUTHOR
6/8/12 7:51 PM delete

Karna tulisan buat orang penasaran....

Coba aja tidak ada tulisan harta karun

Reply
avatar
27/9/12 4:14 PM delete

Yg xphm crta nie kompom korang nie warga indon...

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
27/9/12 10:34 PM delete

kalo indon knp kw sial

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
1/10/12 3:04 PM delete

aduhaiiii

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
1/10/12 3:04 PM delete

please visit my blog. www.malaysiaherbalife4u.blogspot.com

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
8/10/12 2:07 PM delete

bodoh nye
diorang nie

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
16/10/12 10:14 PM delete

fulamak....mmg perghh la pak pndir ngn luncai ni....

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
8/12/12 1:06 AM delete

Video Lawak Bila Ultraman Tak Cukup Kalsium...
http://tinyurl.com/nomilksmallfryultramanzero

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
24/1/13 11:38 AM delete

Due2 bdoh..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
24/1/13 10:58 PM delete

Hahaha ada 2 saja pak pandir&luncai!!! :-)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
25/1/13 7:59 AM delete

jahat luncai kesian pak pandir sudah dia tu cuma ada fikiran itik je....

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
7/2/13 11:58 AM delete

Dua2 bahlol

Reply
avatar
18/5/13 10:55 AM delete

Artikel yang sangatlah lucu........ hehehehehehe

Reply
avatar
11/7/13 10:00 PM delete

Cta ini dkarang waktu mabuk..haha

Reply
avatar
Iqmal Hakeem
AUTHOR
23/7/13 10:24 PM delete

hahahahhha lawak gile

Reply
avatar
Adilah Yusoh
AUTHOR
31/7/13 7:00 PM delete

thanks sbb sdiekan blog niee untuk buat PBS Sivik.. :D

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
10/3/14 11:11 AM delete

Hahaha lawak...pcah prut:DDD

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
30/7/14 10:41 PM delete

Pakai nama awak je lah sayang oi....

Reply
avatar