Lailatul Qadar

"Lepas basuh pinggan, ikut abah pergi masjid," kata abah separuh memerintah.

Aku memandang kepada emak. Emak angguk sahaja. Maksudnya emak mahu aku ikut abah solat subuh ke masjid. Jangan melawan. Nampaknya, aku kena batalkan niat untuk sambung tarik gebar selepas kenyang bersahur.

Aku bonceng di belakang. Kami tidak pakai helmet. Kopiah sahaja.

Ganjil. Dalam cahaya suram menjelang subuh, aku lihat kubah masjid berada di tanah. Bukan di bumbung masjid. Ajaib.
Abah macam tidak nampak keganjilan itu. Mata ku terpaku pada kubah masjid, kagum dan jari jemari ku sedikit mengigil kerana rasa kagum yang amat sangat. Aku cuit bahu dia dan tunjukkan ke arah kubah yang berada di tanah. Mungkin kubah itu tengah sujud fikir aku.

"Kenapa?" tanya abah.
"Lailatuqadar," kata aku dengan jari masih menunjuk kepada kubah...

"Berapa lama engkau tak ke masjid!!?" Tidak pasal-pasal aku kena marah. Rosak pengalaman suci aku ini. "Dia orang tengah renovate masjid la. Bumbung masjid bocor... Pasal tu kubah tu dia orang angkat letak kat tanah," sambung abah lagi.

Kalau emak ada di sini tentu dia ketawakan aku. Terima sahajalah. Jangan melawan. Kadang-kadang abah lupa yang aku tidak duduk kampung lagi. Aku cuma pulang untuk cuti raya.


--- sumbangan: Mal

11 comments

Write comments
spoon
AUTHOR
2/6/10 5:57 PM

bebawak laaa bertaubat...insaflah wahai bani adam..
sahyu....

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
6/7/10 2:29 AM

budak tu mengarut je lek la

Reply
avatar
faniza
AUTHOR
21/7/10 11:06 AM

xpham ka budak 2 bukab slalu dok kampung..
dia lek cuti la..
jadi jgn salah dia,hahahahhahahahahahha

Reply
avatar
manong
AUTHOR
11/8/10 1:19 PM

kire lawak je la.. aku bg 2.45 bintang.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
3/1/11 9:19 AM

ahahahahahahaha

Reply
avatar
izah
AUTHOR
30/10/11 1:05 AM

ha ha ha,boleh tahan kelakar gak..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
20/6/12 1:27 AM

Betul tu, relax la Ni kan just funny story..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
20/6/12 1:29 AM

Crita Ni Ada kisahnya tersendiri, sedih pn Ada.... ;) Alyd VR

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
17/10/12 7:04 PM

cianny...kna mrh...sbr je lh..tp mmg lawak..haha

Reply
avatar