Papan Tanda

Duduk di simpang jalan menangkap pemandu yang memecut melebihi had laju,seorang pegawai trafik ternampak sebuah kereta yang dipandu tersangat perlahan dianggarkan hanya dipandu 22 batu sejam sahaja. Maka Polis trafik pun berfikir " Tak boleh jadik niee..lambat dari kura-kura..sangat bahaya bagi pemandu yang lain".

Polis trafik pun menahan dan memeriksa kereta itu dan didapati terdapat 5 orang wanita - dua wanita di depan dan tiga duduk di belakang - mata kesemuanya terbeliak dan mengigil ketakutan yang amat sangat dengan muka pucat macam mayat. Pemandu wanita sangat hairan dan bertanya " Apa kesalahan saya tuan? saya tidak melebihi had laju..kenapa ditahan?" "Makcik" polis trafik menjelaskan " makcik bukan melebihi had laju, tapi memandu lambat daripada had laju jugak boleh menyebabkan kemalangan kepada kereta yang lain" "lambat dari had laju ?" wanita itu merasa hairan.

"Tuan, saya mengikut dengan tepat kelajuan yang tercatat di papan tanda.[JALAN AMPANG 22]!" bantah wanita itu dengan marah. Polis trafik itu tersenyum sindir dan menjelaskan maksud [JALAN AMPANG 22] adalah tanda nama jalan dan bukanya had laju. Dengan perasaan malu,wanita itu mengucapkan terima kasih atas penjelasan itu.

" Tapi sebelum makcik meneruskan perjalanan, saya ada satu pertanyaan...adakah kesemua penumpang di kereta makcik semuanya sihat? nampaknya makcik-makcik yang lain macam mengigil ketakutan dan muka pucat" polis trafik itu bertanya kehairanan "oh...jangan bimbang ,mereka semua akan bertenang semula selepas beberapa minit lagi. Kerana kami baru saja menuruni [Jalan Bukit Bintang 309]."


---- sumbangan: AZamuDIN

11 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
13/5/10 2:50 AM

lawak!paling lawak penah baca

Reply
avatar
azzurro
AUTHOR
29/7/10 3:32 PM

bodoh betol ar lawak ko nie..wakakakaka

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
1/8/10 2:00 AM

hahahahak matek lhaa ! 309 !

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
3/1/11 3:50 PM

pecut 130km/jam pn aq x penah..huuhuhu

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
5/6/11 4:36 PM

kah3x....lucu la woi....
naik senak prut aku ni..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
2/11/11 11:37 PM

tk phm..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
3/11/11 1:49 PM

keta ape makcik ni drive?bpak laju..haha

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
16/4/12 4:25 PM

hahahahahahahahahahahahahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
8/6/12 3:30 PM

tak lawak pun?

Reply
avatar
Emryz
AUTHOR
26/10/12 4:26 PM

Terbaik la..

Reply
avatar