mytukangcat.blogspot.com

Thursday, December 14, 2006

PANTUN SAKIT HATI

Buah cempedak di luar pagar
Ambil galah tolong jolokkan
Kenapa kau nak jolok pakai galah
Sebab cempedak tu dah jatuh kat luar pagar .

Kalau ada sumur di ladang
Bolehlah hamba menumpang mandi
Patutlah bau badan kau busuk semacam
Bilik air ada, buat apa kau mandi kat ladang..

Pisang emas dibawa berlayar
Masak sebiji di atas peti
Kat pasaraya tak ada hutang hutang
Kalau nak, bayar, Cash On Delivery

Kalau ada jarum yang patah
Jangan di simpan di dalam peti
Kesian betul dengan kau ni
Jarum patah pun kau simpan dalam peti.

Dua tiga kucing berlari
Mana nak sama si kucing belang
Kalau kau berani kejarlah kucing tu
Mesti kau kena cakar sampai berbelang-belang gak..

Kajang Pak Malau kajang berlipat
Kajang hamba mengkuang layu
Kain Pak Malau, Mak Limah yang lipat
Kain aku, si pencuri yang sapu

Rumah Pak Mamat di tepi sawah
Pakai langsir berwarna biru
Ooi Pak Mat, langsir warna biru tak lawa lah
Pakailah warna kuning ke, hijau ke, kelabu asap ke.

Air pasang dalam surut pukul lima
Nyonya bangun pagi siram pokok bunga
Haloo nyonya, mau tanya sikit
Siram pokok bunga aje, tak jual sayur ka?

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Kalau padi tu belumlah masak
Janganlah tuai, taklah layu-layuan. .

Limau purut masak di dahan
Batang selasih condong uratnya
Limau purut tak boleh makan
Nanti sakit perut apa ubatnya.

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Buat apa nak ke Pulau Pandan yang jauh tu
Pergi aje ke Kampung Pandan

Sorong papan tarik padan
Buah keranji dalam perahu
Tolonglah jangan makan buah keranji tu
Nanti badan kau orang berbau.

Hayya Cik Siti, perempuan banyak muda
Ana banyak takut jalan tutup mata
Memanglah takut kalau jalan tutup mata
Sebab takut terpijak lubang Indah Water

Encik Baba jatuh dalam parit
Cik Aminah ketawa jerit jerit
Sampai hati Cik Aminah ketawakan saya jerit-jerit
Mentang-mentanglah saya jatuh dalam parit

Buai laju laju
Sampai pokok sena
Woii, jangan buai laju-laju
Nanti kang tercampak kat pokok sena

Timang tinggi-tinggi
Sampai cucur atap
Cucur atap tak sedap
Cucuk pisang, cucur udang, haaa tu sedap

Sekian diucapkan. Kepada semua, majulah sukan untuk negara.


---- sumbangan: Rosli

16 Comments:

At 6/5/10 1:46 AM, Anonymous Anonymous said...

cam bangang je pantun ni..

 
At 18/5/10 4:41 PM, Anonymous so said...

not bad

 
At 3/7/10 11:08 AM, Anonymous Anonymous said...

hahahahaha.. mcm2 hal la

 
At 1/8/10 1:57 AM, Anonymous Anonymous said...

ndaa lucu lansun.. hhu

 
At 9/9/10 9:11 PM, Anonymous Anonymous said...

goblok pnya pntun..xtau ape motif

 
At 24/9/10 1:40 AM, Anonymous Anonymous said...

goblok kaya endok..

 
At 2/11/10 7:05 PM, Blogger Shiqa said...

haha... rasanya tak macam pantun
ada yg lari sikit.
ingat! lari bukan berjalan or merangkak!

 
At 29/11/10 9:32 PM, Blogger Qiera said...

haha...sengal..

 
At 22/2/11 7:31 PM, Anonymous Anonymous said...

ta best langsung!! :P

 
At 5/6/11 4:33 PM, Anonymous Anonymous said...

ntah......bosan plak baca..

 
At 16/6/11 4:41 PM, Anonymous Anonymous said...

mgarut tul...xpayah la bg org baca..wat sakit HATTTTTIIII jer!

 
At 22/6/11 2:59 PM, Anonymous syira said...

oke whats tH..is this.

 
At 25/8/11 10:40 AM, Anonymous Anonymous said...

very badla pantun ni apa kejadahnya pantun camni....x lawak lgsg.......huh............

 
At 29/10/11 8:53 PM, Anonymous izah said...

boleh tahan pantun ni...aku suka...

 
At 19/11/12 11:11 AM, Anonymous Anonymous said...

ade lawak yg mnjadik,,ade jgak mcm bngang

 
At 6/10/14 12:48 PM, Anonymous Anonymous said...

😢 S😬😬😬😬😬😬😥

 

Post a Comment

<< Home