Sejarah Orang Tak Tau

Menurut buku yang ditulis oleh R.O. Windstedt nama Pahang pada mulanya ialah Inderapura. Pada suatu ketika Raja negeri Inderapura Makmur Shahbana ketika itu berhasrat menukar nama Inderapura Makmur Shahbana kepada suatu nama yang ringkas dan sedap di dengar. Beliau meminta Bendahara mencadangkan kepada rakyat jelata bahawa beliau akan memberi seuncang emas dan sepersalinan pakaian baru kepada sesiapa yang dapat memberi nama baru yang menarik. Beliau memberi tempoh selama tiga hari untuk orang ramai tampil ke istana mencuba nasib. Pada hari pertama tidak ramai yang datang ke istana. Kalau ada pun seorang dua. Raja Inderapura pula tidak berkenan. Masuk hari kedua jumlah yang datang berkali-kali ganda dari hari pertama namun semua tidak mendapat tempat di hati raja. Pada hari ke tiga datanglah dua orang sahabat karib ke istana ketika hari masih pagi benar. Ketika ditanya apakah nama yang hendak mereka berikan, kedua mereka berlumba-lumba bersuara.

“Hamba cadangkan nama Karma Sari.”
“Hamba pula cadangkan Margapura.”
“Karma Sari lebih molek.”
“Molek lagi Margapura.”
“Pilihlah Karma Sari!”
“Margapura!”
“Karma Sari!”
“Margapura!”
“Karma Sari molek!”
“Molek lagi Margapura!”
“Tengkorak hang!”
“Opah hang!”
“Opah hang!”

“Sudah! Sudah!” Tiba-tiba raja Inderapura mencelah,”Dalam banyak-banyak nama yang kamu sebutkan tadi, Beta amat tertarik dengan nama yang terakir kamu berdua berikan tadi, apa tadi… haaa? Opahang! Ya… opahang! Pahang sedap nama tu mulai hari ini beta namakan negeri ini dengan nama baru iaitu Pahang.” Demikianlah kisahnya.


---- sumbangan: Aziz

21 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
22/4/10 9:01 PM

siot gle.agk2 r.lau sltan phang bce n bhye r.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
24/4/10 3:01 PM

klakarla part yg dorg kater opahang tuuuuuuu......hahaha

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
18/5/10 3:40 PM

tx bhye kot sbb, ruangan ni pn utk suka2, hilang ngantuk. Boleh la tu, moga ada cter2 negeri lain plak.

Reply
avatar
intan
AUTHOR
5/6/10 5:43 PM

citer ni btol ke tpu????kalo aku nak war-war kan salah tak di sisi undang2????

Reply
avatar
raul
AUTHOR
18/6/10 12:11 PM

wahai cik intan oii...ofcouse cite ni dogeng je..
mne ada zaman dlu habaq opah hang..
kn dlu2 bahasa istana dan baku..hehehehe

Reply
avatar
Wawa Zolkepli
AUTHOR
11/7/10 1:36 PM

i noe sejarah denmark..=)

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
18/7/10 12:15 AM

huhuhu .dkat bku sejarh laen plak .adoy .ooooooopaaahaaaang !!!

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
27/7/10 3:07 PM

HENTAM JE LABUUU.........

Reply
avatar
manong
AUTHOR
11/8/10 1:54 PM

1taik bintang aku bg!!

Reply
avatar
sweety
AUTHOR
18/8/10 1:41 PM

hah hah hah cite betul tau..mmg cite btol ni..serius tau cter ni btol.

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
3/9/10 11:30 PM

klu sejarah tipu bleh la

Reply
avatar
natasha liya
AUTHOR
5/12/10 2:18 PM

x klkr sngt laaa

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
19/1/11 7:37 PM

hahahhahha...lwk2

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
27/4/11 12:36 AM

hehehe...

Reply
avatar
bp
AUTHOR
24/8/11 7:17 PM

Watching online movie free  hbo,spot ,cinemax,max hd.,Tnt movie,nasional geopgrafi.
,espn.,spot megamix ,star movie ,disney channel,history channel ,animal planet ,
al jazeerz,patagon channel ,axn channel,max hd,bloomberg tv,tvu music,hbo plus,cartoon network,nicktoon,nickoledoan discovery channel .zee channel.b4u. and more channel
 free CLICK >> LINK WATCHING
NAK DENGAR RADIO,ada thr,manisfm,erafm,hotfm,sinarfm,hotfm,klfm,
muzikfm dan palbagai lagi  MALAYSIA ONLINE FULL LIST RADIO
VISIT LINK >>> TO LISTEN
TO WATCHING TV3,TV2,TV1,TVi,JAKIM TV ,MOB TV ,1HUJAU
 TV CLICK CLICK >>LINK TO WATCHING
Listen Indonesia radio online CLICK >> LISTEN

Reply
avatar
izah
AUTHOR
30/10/11 12:15 AM

ni sejarah betul ke tipu nie???

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
28/11/11 2:35 PM

nie kaluowang pahang bce nie trok no??

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
2/6/13 6:47 PM

Owh..yeke.... Aku ank jati pahang nie...tul ke crite nie.....

Reply
avatar
asrul aliff
AUTHOR
28/9/13 10:38 AM

Hahaha..x btl la 2 kn..ni kn lwk jenaka..dlu kalo nk buh nama apa2 msti ada sbb2 tertentu kn..kalo sapa kta btul tlg bg fakta..org phang pn x tau..mmg rekaan la 2..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
1/8/14 2:54 PM

Sskadar teguran ikhlas...opah hang..x brapa btul..opah di guna d negeri mana..hang d negeri mana..lum ada org utara sebut opah hang..biasanya opah kau..mmg ni sekadar cerita lawak tp pd pndpt saya biar kena dgn keadaan..hrp maaf jika tersilap atau ada yg terasa hati...

Reply
avatar