Peribahasa yg perlu dikongsi

Peribahasa: Seperti anjing jantan dgn anjing betina.
Maknanya: Dua orang yg pantang bertemu...asek nak beromen aje.

Peribahasa: Sepandai-pandai lalat terbang akhirnya ketaik jugak dia hinggap.
Maknanya: Orang kalau dah perokok tu...kalau dia berenti....akhirnya dia gerenti start balik punyer.

Peribahasa:Sepandai-pandai tupai melompat, tak pernah masok ke sukan Olimpik jua.
Maknanya: Jangan macam bagus....pasal yg macam bagus tu selalunya tak bagus.

Peribahasa: Biar putih tulang jgn putih muker.
Maknanya: Kalau surat beranak dah letak orang Melayu jgn eksen nak jadi Mat Salleh plak... be proud of what you are.

Peribahasa: Kalau tidak ader angin masakan satu LRT boleh bau busuk?
Maknanya: Ada orang kentotlah tu...

Peribahasa: Seperti kacang luperkan mamak kacang putih.
Maknanya: Orang yg tak sedar diri....tak kenang jasa baik orang yg muler-muler memfofularkan dia.

Peribahasa: Ader udang di sebalik udang lain
Maknanya: Jgn sangka yg duduk sorang kat tempat sunyi tu sorang....check betul-betul, mesti ader sorang lagi kat bawah ke....kat tengah ke...tengah baring ke.

Peribahasa: Biar mati anak jgn mati pucuk
Maknanya: Kalau dah mati pucuk camner nak dapat anak......btol tak?

Peribahasa: Sudah jatuh ditimpa piano
Maknanya: Nasib malang yg tak agak-agak.

Peribahasa: Hidung tak mancung, gigi pulak yang mancung.

Maknanya: maknernyer . . .

maknernyer................

maknernya.................


Jangan nak tersengeh-sengeh kat depan PC......


Pergi lah buat kerja!!!!!


---- sumbangan: Zulkhairy

10 comments

Write comments
Anonymous
AUTHOR
21/7/10 1:27 PM

tak de makner nyer peribahasa merapu hang tu..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
30/7/10 10:27 PM

huh sadis habis peribahasa yg akhir tuh...nak nangis rasanya

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
3/9/10 12:50 AM

bngOk!

Reply
avatar
Dinasour Tua
AUTHOR
14/9/11 3:08 PM

Zulkhairy. Kalau bodoh bebal, simpan sendiri? Tak payah kongsiZulkhairy. Kalau bodoh bebal, simpan sendiri? Tak payah kongsi

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
22/10/11 1:56 PM

korang komen truk2 pa hl?! klu terer sgt pa hl korang sdri tak post cerita lucu? eleh..mcm bgus sgt..

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
31/10/11 1:31 PM

ntah korang semu cam good2 jer

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
2/11/11 11:50 PM

kalau ye pun tk suke,tk pyh lh nk komen bodoh lh,bebal lh..sebenarnye,kau yg bebal.....

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
16/4/12 6:04 PM

Aduihai... Apa la pengkomen2 ni emo sgt. X best la mcm ni beb, x pya bca klo x suke

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
3/5/13 11:27 AM

Lawak2.. Very nice. Keep it up

Reply
avatar
Anonymous
AUTHOR
27/5/13 5:06 PM

Yang komen maki hamun tu sebenrnya xda otak...nk baca bnda mcm tu pon skit aty bodohnye lahai...hahaha lucu pon ada

Reply
avatar